Wojciech Hawryszuk - 1953-2020

Myśli przyłapane - cytaty, komentarze, zapiski...

 Zaraz zarzucą mi esbectwo, ale mam to gdzieś. I może także pani się obrazić, ale choć rozumiem wolność prasy, to media powinny być monitorowane. Co nie ma nic wspólnego z cenzurą i zakładaniem knebla. Z amerykańskiej rozgłośni Radio Wolna Europa za komuny nie poszedł żaden przekaz, który nie zostałby wcześniej uzgodniony z centralą. Ale odejdźmy od czasów zimnej wojny, dziś także w krajach zachodnich, w Niemczech, USA czy Wielkiej Brytanii wszystkie media powiązane z obcym kapitałem są na celowniku. Na przykład w Niemczech media mogą mieć tylko 20 proc. obcego kapitału, bo więcej stanowiłoby zagrożenie dla państwa. A co zrobili Amerykanie? Wywalili ludzi związanych z pewnym think tankiem, czyli wywiadownią rosyjską. Bo Rosja to jest wróg. Z Rosją nie można być przyjacielem. Oni nie mają przyjaciół, oni mają niewolników. Z nimi można rozmawiać jedynie z pozycji siły. Albo wspólnych interesów: my wam tyle i tyle ton jabłek, wy nam tyle i tyle kasy. Bez tych pierdół pansłowiańskich, które niestety zyskują coraz większą akceptację w społeczeństwie.

Piotr Wroński, były pracownik Agencji Wywiad forsal.pl Służby skażone Dzierżyńskim. Nasz wywiad i kontrwywiad należy sformować od nowa, 8 stycznia 2017, 09:00

 

 

Surowcem są tuby z kalmara. Kupuje się tuby odskórzone i patroszone, jakkolwiek zaleca się ponowne sprawdzenie patroszenia przez nicowanie.

Tuby kraje się w krążki, które winny być obsuszone papierowym ręcznikiem i wymieszane z solą i zmiażdżonym czosnkiem. Czas solenia 12 godzin. Przed smażeniem krążki obsusza się jeszcze dokładniej. Można usunąć też czosnek, bo będzie się palił w głębokim tłuszczu. Ciasto z mąki, mleka, jajek i wody. Powinno spływać z krążków i mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Dodatki, to sól, cukier i kurkuma dla uzyskania pięknego, żółtego koloru potrawy. I teraz:

  1. solidnie obtaczamy krążki w mące, najlepiej zrobić to w misce, dużej, tak żeby nie wypadała mąka i krążki,
  2. Smażymy w głębokim tłuszczu (1 litr "Kujawskiego" na patelnię 28 cm.) lub we frytkownicy.
  3. Obtoczone w mące krążki, wyjęte z mąki, zanurzamy w cieście i kładziemy  na rozgrzanym tłuszczu, nie wszystkie na raz, bo wtedy spada gwałtownie temperatura oleju.
  4. Uwaga: woda z kalmarów, jeżeli jej nie osuszymy, będzie "strzelała" na patelni.
  5. Smażenie trwa po 2 - 3 minuty z każdej strony, a we frytkownicy, tylko 3 minuty.
  6. Odsączamy z oleju na papierowych ręcznikach.
  7. Podajemy świeże, jeżeli potrzeba więcej porcji, to dwie patelnie, lub płaski aluminiowy garnek. Na wszelki wypadek używać.
  8. Pamiętajcie o podgrzaniu półmiska, miski, a nawet talerzy, na których podacie kalmary na stół.
  9. Dodatki.
    1. Sos tatarski z dużą ilością czosnku i pachnącym, letnim koprem. To jeden kierunek, a inny to:
    2. Sos cumberland, nawet żurawina, czarna porzeczka, dobrze wysmażone powidła czy borówka brusznica. Można dodać odrobinę chrzanu, może startej skórki z cytryny.

       Podziękowania dla Autora przepisu. Pozwoliłem sobie dodać kilka uwag czysto technicznych.