Wojciech Hawryszuk - 1953-2020

Myśli przyłapane - cytaty, komentarze, zapiski...

Ja chcę zapisywać świat, mówiąc górnolotnie, a mój bohater chce być zapisany. [...] Człowiek chce pamiętać i być zapamiętany. Reporter jest od zapisywania jak było, od zapisywania świata
Hanna Krall Mariusz Szczygieł Rozmowy poszczególne 2014 TVP2 NINA

Beszamel, podgotowany piotrosz, wędzony czarniak, szpinak, krewetki, gotowane ziemniaki - pure, sos z achovis.

1. Na dno rynki kładziemy sparzony szpinak z masłem.

2. Ryby wędzone i gotowane rozrywamy na kawałki i mieszamy z beszamelem.

3. Dodajemy sos z anchois / ekstrakt z sardeli, kilka kropel, do smaku, pieprz, Soli nie trzeba, ponieważ załatwiają to ryby wędzone i sos sardelwy; w każdym razie - bardzo uważnie z solą.

4. Na mieszaninę ryb i beszamelu nakładamy warstwę krewetek.

5. I ziemniaczane pure. Na to odrobina oliwy.

6. I zapiekamy.

Zapisane na podstawie  kuchnia. tv 

Na marginesie. ANCHOIS możemy uzyć do szpikowania ryby pieczonej, wcześniej marynowanej w miksturze z czosnku, oliwy i cytryny.