Wojciech Hawryszuk - 1953-2020

Myśli przyłapane - cytaty, komentarze, zapiski...

Joachim Brudziński ma ogromne ambicje polityczne. [...] Co kieruje JB, że idzie do Parlamentu
Europejskiego. Idzie tam po naukę, po doświadczenie, po kontakty, żeby móc godnie zastąpić
Jarosława Kaczyńskiego.
Zbigniew Girzyński FpF 22 02 2019

Wątróbek nabyć wedle potrzeb. 

Przygotowanie. Można je macerować na różne sposoby - mleko, kefir, maślanka; można obłożyć nawet na 24 godziny czosnkiem. Nie wolno jednak dopuścić aby czosnek dostał się zbyt szybko na patelnię. Najlepiej dokładnie "oskrobać" z czosnku

 

a tenże dodać później. Ważna jest patelnia tzn jej wielkość. Ja ostatnio smażyłem w dużym naczyniu o średnicy 34 cm. Wątróbki - podzielone na pół, smażyły się na obwodzie, a cebula w środku ulegała temperaturze. Użyty tłuszcz - masło kokosowe, trochę oleju zwykłego. Wątróbki przewracałem dwa razy w ciągu 10 - 15 minut. Pod koniec - sól, pieprz. Jestem zwolennikiem żeby jednak doszły pod pokrywką. W międzyczasie wykonuję manewr wrzucenia wątróbek na cebulę. Kolejna wersja będzie z pomidorami. Ale trzeba będzie odczekać z miesiąc ponieważ nie można zbyt często jeść podrobów.

Za dwa tygodnie żur na dutkach czyli na "lekkich". Zbyt "zamożny" w kiełbasy, boczki, skóry żur traci swój klimat; wystarczą warzywa, dutki z wszelkimi chrząstkami, troszkę skwarek.