- Szczegóły
Beszamel, podgotowany piotrosz, wędzony czarniak, szpinak, krewetki, gotowane ziemniaki - pure, sos z achovis.
- Szczegóły
Materiały zdjęciowe wykonał Janusz Lisicki. Miejsca ustawienia budynku wędzarni nie ujawnimy. Projektantem i wykonawcą obiektu jest Janusz Lisicki. Opowieści o wędzeniu i garść, wiecheć doświadczeń wędzarniczych - moje.
- Szczegóły
Jesień przed nami, prawdziwe śliwki powoli dojrzerwają, ale już warto próbować.
- Szczegóły
Surowcem do solenia są płaty śledziowe mrożone o wielkości 4 - 10 szt.kg. Zawartość tłuszczu 17 - 22 %. Takie płaty produkowane są ze śledzia łowionego w lipcu, sierpniu, wrześniu i do połowy października, i z tego okresu winno się kupować bloki u hurtowników - importerów.
- Szczegóły
Ryba na Maxa: Tatar ze strojnika (pelamida, tuńczyk też).
Strojnik (Lampris Regius) jest gatunkiem ryby znanym tylko rybakom dalekomorskim, a uważany jest przez nich za najsmaczniejszą rybę.