Wojciech Hawryszuk - 1953-2020

Myśli przyłapane - cytaty, komentarze, zapiski...

Dialogi

- Jakiej Polski nie potrafi pan sobie wyobrazić?  - Dorota Wodecka

- Sprawiedliwej, otwartej, rozsądnej, świeckiej, równej,  wolnej od korupcji i dyktatury sondaży. - Ignacy Karpowicz

GW, 16 grudnia 2011

Beszamel, podgotowany piotrosz, wędzony czarniak, szpinak, krewetki, gotowane ziemniaki - pure, sos z achovis.

Materiały zdjęciowe wykonał Janusz Lisicki. Miejsca ustawienia budynku wędzarni nie ujawnimy. Projektantem i wykonawcą obiektu jest Janusz Lisicki. Opowieści o wędzeniu i garść, wiecheć doświadczeń wędzarniczych - moje.

Jesień przed nami, prawdziwe śliwki powoli dojrzerwają, ale już warto próbować.

Surowcem do solenia są płaty śledziowe mrożone o wielkości 4 - 10 szt.kg. Zawartość tłuszczu 17 - 22 %. Takie płaty produkowane są ze śledzia łowionego w lipcu, sierpniu, wrześniu i do połowy października, i z tego okresu winno się kupować bloki u hurtowników - importerów.

Ryba na Maxa: Tatar ze strojnika (pelamida, tuńczyk też).

Strojnik (Lampris Regius) jest gatunkiem ryby znanym tylko rybakom dalekomorskim, a uważany jest przez nich za najsmaczniejszą rybę.